torstai 26. elokuuta 2010

Hunaja-kauravuokaleipä

Itse olen kaikkien imellettyjen leipien ystävä (sokerihiiren ominaisuuteni ulottuu siis kaikkeen syötävään) ja haikailenkin malttamattomana joulua, jolloin saa taas kunnon imelää ja mausteista limppua! Sitä odotellessa leivotaan vaaleaa makeahkoa leipää; hunaja-kauravuokaleipää.

Kaurahiutaleita ei kannata laittaa enempää kuin ohjeessa on mainittu, sillä taikinan nousemisen ja kypsän leivän leikkautumisen kannalta on tärkeää, että taikinassa on vehnäjauhosta peräisin olevaa sitkoa. Liikaa hiutaleita sisältävä leipä murenee aivan luvattoman helposti ja on lisäksi sen verran raskasrakenteinen, ettei hiivamäärä välttämättä riitä taikinaa leiväksi asti kohottamaan.

Jälleen kerran hiivataikinan ollessa kyseessä, muistutan jauhojen määrästä, joiden kanssa kannattaa mieluummin olla liian "nuuka" kuin "reilu"; voit ottaa taikinan pöydälle ja lisätä jauhoja siinä, jos taikina todella niin vaatii.


2 dl maitoa tai vettä
50 g margariinia
4 rkl hunajaa
1 dl kaurahiutaleita
25 g hiivaa
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja


1. Sulata neste ja rasva.
Liuota sekaan hunaja ja lisää kaurahiutaleet.
Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

2. Lisää joukkoon murennettu hiiva,
suola ja vehnäjauhot.

Valmista kuten hiivataikinat yleensä.
Voit ottaa pehmeän taikinan pöydälle
ja alustaa loput (1-2 dl) jauhoista siinä.


3. Muotoile taikinasta vuokaan sopiva tanko
ja nosta se voideltuun vuokaan.


4. Kohota leipää lämpimässä paikassa hyvin,
noin puoli tuntia.

Voit voidella leivän vaikkapa maidolla
ja ripotella pinnalle kaurahiutaleita.


5. Paista leipää 200 C:ssa noin puoli tuntia.
Anna sen levätä vuoassaan hetki.


6. Kumoa leipä ja käännä se niin,
että pohjasta pääsee liika kosteus haihtumaan.


7. Tuore leipähän on aina herkullista ja lämpimänä parasta;
kuka vaan saa leikattua ehjän palasen :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti