tiistai 31. elokuuta 2010

Karjalainen lohipiirakka

Tämä piirakka syntyi, kun mielessäni kehittelin karjalanpiirakoista tutun ruiskuoren yhdistämistä suolaiseen piirakkaan samalla, kun himoitsin kylmäsavulohta. Täyte alkoi muodostua mielessäni, kun sipsihyllyn ohittaessani (pysähtymättä, vannon!) muistui mieleeni valmiit dippikastikejauheet. Yksi pussi tarttui mukaan ja jo samana iltana sävelsin keittiössä näistä osista koostuvaa kokonaisuutta.

Hieman houkutteli tehdä kuori kokonaan rukiiseksi, mutta kyllä vehnäjauho tuo siihen tarvittavaa sitkoa, joka helpottaa leipoutuvuutta ja käsiteltävyyttä.

Karjalainen lohipiirakka maukas, mehevä ja hieman erilainen piirakka, joka on tarpeeksi tuhtia poistamaan pienen nälän olematta kuitenkaan liian raskas. Tämäkin olisi kyllä erinomaista illanistujaistarjottavaa ja uppoaisi helposti hyvän viinin kera mukavassa seurassa.


Kuori:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 dl kypsää puuroriisiä
100 g ruohosipulituorejuustoa
1 prk creme fraichea
1 pss ruohosipuli-tillidippikastikejauhetta
2 keitettyä kananmunaa
100 g kylmäsavulohta
mausteita; pippurisekoitusta, aromisuolaa, valkosipulijauhetta, tilliä


1. Suikaloi kananmunat ja kylmäsavulohi.
Sekoita sitten kaikki täytteen ainekset sekaisin.


2. Sekoita sitten täytteen ainekset keskenään.
Valmis taikina on kiinteä, mutta pehmoinen.

Muotoile taikinasta ympyrä.


3. Nosta taikinapallo leivinpaperin päälle
(voit myös kaulita sen pöydällä käyttäen reilusti jauhoja)
ja kaulitse ympyräksi.

Tarvittaessa painele reunoja sormilla ohuemmiksi.


4. Levitä täyte pohjan päälle mutta jätä reunoille tilaa.

Ala rypyttää taikinaa kuten karjalanpiirakoissa.
Nosta reuna täytteen päälle ja nipistä sormilla ryppy.


5. Paista piirakkaa 200 C:ssa noin 30 minuuttia.


6. Valmis piirakka on pinnaltaan kauniin ruskea.

Kuten karjalanpiirakoissakin, voitele reunat vesi-voiseoksella.
Anna sitten pehmitä esimerkiksi pyyhkeen alla hetken aikaa.

Parhaalle piirakka maistuu vielä lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti