maanantai 13. kesäkuuta 2011

Mansikka-raparperihyydykekakku


 Tuoreet kotimaiset mansikat alkavat pikkuhiljaa saapua kauppojen hyllyille ja niistähän täytyy kehittää kaikenlaisia herkkuja heti kun vain rasian saa käsiinsä. Marjat eivät vielä ole kovin makeita ja hintaakin on enemmän kuin raaskisi ikinä mansikasta maksaa, mutta ovat ne silti kaiken rahan väärti!

Mansikan maistelun ohella Onnelassa jatketaan hyvin alkanutta raparperikyllästystä ja yhdistetään nämä kaksi raaka-ainetta herkulliseksi hyydykekakuksi, joka tavallisesta poiketen kootaan vuokaan nurinpäin.

Tämä kakku onkin helppo tehdä kesän kuumina ja kiireisinä päivinä kahdesta syystä: sitä ei tarvitse enää erikseen koristella ja lisäksi kakku on helppo viedä vuoassaan vaikkapa kesämökille, jossa sen voi paikanpäällä juuri ennen herkuttelua kumota tarjoilualustalle.

Tällainen ylösalaisin kakku ei ole ihan uusi keksintö, sillä jo Aatamin aikaisessa koulukirjassani on neuvottu kokoamaan täytekakku vuokaansa ylösalaisin.

Tähän kakkuun sain osan ideasta Kinuskikissalta, jolla oli samantyyppinen kakku blogissaan.


3,5 dl kermaa
250 g mascarponejuustoa
5 dl raparperisosetta
n. 4,5 dl sokeria
3 rkl raparperien keitinlientä
8 liivatelehteä

300 g mansikoita



Tee näin:

1. Valmista kääretorttupohja erillisen ohjeensa
mukaisesti. Anna sen jäähtyä kunnolla ja leikkaa
siitä sitten pohja kakulle. Ota käyttämäsi irtopohja-
vuoan pohja ja leikkaa sitä "muottina" käyttäen
sopivan kokoinen pohjapala.


 
2. Ota puolet mansikoista ja viipaloi ne.
Pingota vuoan pohjalle paksuhkoa muovia.
Itse käytin napakkaa pakastemuovipussia.
Elmukelmukin käy hätätapauksessa. 

Lado mansikkaviipaleet pohjalle, siemenpuoli
ylöspäin.


3. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää sitten marcarpone ja vatkaa sekaisin.


4. Lisää sitten sokeri ja raparperisose.

Katso raparperisoseen valmistamisvinkit ohjeen
lopusta!


5. Sekoita varovasti nostellen ainekset tasaiseksi
massaksi.


 6. Kuumenna raparperiliemi kiehuvaksi esimerkiksi
mikrossa. Sulata joukkoon liivatelehdet ja
kaada sitten ohuena nauhana täytemassan joukkoon,
koko ajan massaa sekoittaen.

Muistathan, että liivatelehtien pitää liota 10
minuuttia kylmässä vedessä ennen käyttöä.
Lisäksi ne tulee puristaa mahdollisimman kuivaksi
ennen kuumaan nesteeseen lisäämistä. 


7. Kaada sitten täytemassa varovasti vuokaan
mansikoiden päälle. 

Ota loput mansikat, viipaloi ne ja lado ne täytteen
pinnalle.


8. Laita sitten päälle kääretorttupohja ja kostuta
raparperin makuisella kostutusliemellä.

Anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

Kumoa valmis kakku suoraan tarjoilulautaselle:
Laita lautanen vasten kakkupohjaa, mahdollisimman
keskelle ja käännä koko komeus ympäri.
Irrota varovasti veistä tarvittaessa apuna käyttäen
kakku pois vuoasta. Irroita sitten hitaasti muovi.
kalvo ja tadaa, se on siinä! Ja koristelukin on jo
valmis!


Raparperisoseen keittovinkit


Poista raparpereiden punainen osa mahdollisimman
tarkasti. Paloittele sitten raparperit ja laita ne kattilaan.

Lisää pieni tilkka vettä, esim. neljään litraan raparperia
riittää puoli desiä!

Kuumenna kohtalaisella lämmöllä, kunnes raparperit
ovat pehmenneet. Älä ylikeitä - n. 20 minuuttia riittää.

Anna soseen jäähtyä hieman. Valuta sitten soseesta
neste eli keitinliemi pois ja ota se talteen.

Säilytä sekä sose että keitinliemi kylmässä.

Huom! Kakkua varten voit ja kannattaakin valmistaa
sose edellisenä päivänä, että se on varmasti kylmää
kun sekoitat sen täytteeseen. Lämmintä sosetta ei
voi tässä käyttää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti